Gruzja

To kraj, w który zostały znalezione najstarsze ślady produkcji wina. Może poszczycić się tym, że udało się tutejszym winiarzom nie ulec modom i nie sadzić na potęgę szczepów międzynarodowych. Najważniejszy szczepy Gruzji to Saperavi, nazwa oznacza „barwnik” lub „kolor”. Jagody mają granatową skórę i sok delikatnie zabarwiony na czerwono. Zaczyna osiągać dojrzałość w połowie września. Ogromną zaletą Saperavi jest także możliwość uzyskania wysokiej klasy wina w różnorodnym stylu. Wina odmianowe z tego szczepu odznaczają się intensywnym, ciemnym kolorem, pełną budową, świeżą kwasowością i mocną strukturą garbników. Typowe Saperavi cechuje bogaty, złożony aromat na który składa się obfi tość ciemnych owoców (wiśnia z pestką, czereśnie, śliwki, jeżyny), a także nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, wyprawionej skóry, suchych liści

© 2021 rynekwina.pl | projekt i realizacja: magiauslug.pl - tworzenie stron www i sklepów internetowych Warszawa magia usług